افزايش فروش يکي از مهم ترين معيارهاي سنجش ميزان موفقيت کسب وکارهاي اينترنتي است! ويدئو مارکتينگ يکي از مهم ترين شاخه هاي بازاريابي است که به کمک آن مي توانيد محصولات يا خدمات کسب وکار خود را معرفي کنيد؛ ولی مسئله مهم در بازاريابي ويدئويي، آناليز و تحليل آن است تا بتوانيد بخشي از ترافيک سايت خود را که از طريق ويدئو مارکتينگ بدست مي آيد را اندازه گيري کنيد. يوتيوب يک شبکه بسيار عالي براي ويدئو مارکتينگ است که به کمک آن مي توانيد ويدئوهاي خود را به تعداد زيادي از کاربران نمايش دهيد و ترافيک خوبي براي سايت خود جذب کنيد. در اين مقاله قصد داريم به آموزش اتصال يوتيوب به گوگل آناليتيکس بپردازيم تا بتوانيد تعداد کاربراني که از يوتيوب به سايت شما هدايت شده اند را آناليز کنيد.

تحليل ويدئو مارکتينگ به کمک سرويس گوگل آناليتيکس (Google Analytics)

مسئله مهم در مديريت کانال ها يوتيوب، تحليل و آناليز آن است؛ آناليز کانال يوتيوب يعني بدانيد کانال شما چقدر ترافيک داريد و ترافيک دريافتي از طريق کانال يوتيوب براي سايت مربوط به کسب وکارتان چقدر است! باتوجه به اين که يوتيوب يکي از زيرمجموعه هاي گوگل است، متخصصان گوگل قابليتي را فراهم کرده اند تا به راحتي بتوانيد يوتيوب را به کمک گوگل آناليز، تحليل کنيد. در اين مقاله قصد داريم به آموزش آناليز ويدئو مارکتينگ در يوتيوب بپردازيم تا بتوانيد تاثير توليد محتواي يوتيوب را بر روي کسب وکار خود آناليز کنيد. در ادامه به بررسي آموزش اتصال يوتيوب به گوگل آناليتيکس مي پردازيم تا بتوانيد ميزان رشد کانال خود را بررسي کنيد. اين آموزش شامل ۴ مرحله است که چنانچه به بادقت آن را اجرا کنيد، در پايان آموزش مي توانيد به ترافيک زنده کانال يوتيوب خود را به کمک اتصال يوتيوب به گوگل آناليتيکس دسترسي داشته باشيد.

تنظيم و اتصال يوتيوب به گوگل آناليتيکس

اگر از شبکه يوتيوب براي بخش ويدئو مارکتينگ کسب وکارتان استفاده مي کنيد، بايد از ترافيک کانال يوتيوب خود اطلاع داشته باشيد! اين کار با آناليز و تحليل کانال بدست مي آيد که در اين زمينه گوگل آناليتيکس کمک زيادي به شما مي کند. مرحله اول براي آناليز بازاريابي ويدئويي، اتصال يوتيوب به گوگل آناليتيکس است تا بتوانيد به آمار کانال خود دسترسي داشته باشيد.   براي اين کار ابتدا سايت خود را به گوگل آناليتيکس اضافه کنيد؛ براي اضافه کردن کانال يوتيوب خود کافي است وارد بخش Property و بر روي create a new property کليک کنيد! در اين بخش دو گزينه در اختيار شما است که گزينه Website براي آناليز سايت و گزينه Mobile app براي آناليز اپليکيشن موبايل است. براي اضافه کردن کانال يوتيوب، Website را انتخاب کرده و سپس آدرس کانال يوتيوب خود را وارد کنيد.   همچنين توجه داشته باشيد که لينک کانال خود را بر روي پروتکل https قرار دهيد تا دسترسي گوگل آناليتيکس به ترافيک کانال شما به درستي انجام شود. براي اتصال يوتيوب به گوگل آناليز،پس از اضافه کردن کانال به گوگل آناليتيکس آي دي (Tracking ID) آن را به کانال يوتيوب خود اضافه کنيد.   براي اين کار کافي است وارد تنظيمات کانال يوتيوب خود شويد و از طريق بخش Advanced Settings، کد گوگل آناليتيکس را در بخش Google Analytics tracking ID وارد کنيد.   اکنون به ترافيک زنده کانال خود دسترسي داريد؛ مثلاً مي دانيد در لحظه چند نفر در حال بازديد از کانال شما هستند يا در يک روز خاص چند نفر از ويدئوهاي شما بازديد کرده اند! اين اطلاعات در بررسي نرخ تبديل ارزش زيادي دارند. همچنين بايد بدانيد اطلاعات اين ابزار کامل و البته کافي است و براي آناليز کانال يوتيوب خود نياز به هيچ ابزار ديگري نخواهيد داشت. با اتصال يوتيوب به گوگل آناليز، به راحتي مي توانيد رفتار کاربران را هم بررسي کنيد! با ورود به بخش Behavior > All Pages report مي توانيد متوجه شويد که کاربران بنابراين از ديدن صفحه شما، به کدام سايت يا صفحه از يوتيوب هدايت شده اند.   همچنين براي آن که متوجه شويد چه تعداد از کاربران در روز از کانال يوتيوب شما بازديد کرده اند، وارد بخش Acquisitions > All Traffic > Source / Medium report شويد تا به آمار زنده کانال يوتيوب خود دسترسي داشته باشيد.   اگر کسب وکار شما در شهر خاصي فعاليت مي کند و مي خواهيد ويدئو مارکتينگ خود را بر روي کاربران آن شهر متمرکز کنيد، بايد آناليز دقيقي از موقعيت مکاني کاربران داشته باشيد! قابليت هاي گوگل آناليتيکس بسيار عالي است و تمام اين اطلاعات را در اختيار شما قرار مي دهد؛ براي بررسي موقعيت جغرافيايي کاربران کافي است وارد Audience > Geo > Location report شويد. در اصل با اين کار شما ممکن است محل فعاليت خود را شهري که بيشترين کاربران را از آن داريد، تغيير دهيد.   مثلاً فرض کنيد به عنوان يک شرکت برنامه نويسي، بخواهيد آموزش هاي برنامه نويسي به صورت حضوري برگزار کنيد؛ چنانچه در حال حاضر محل فعاليت شما مشهد است ولی تعداد زيادي از کاربران شما از شهر شيراز هستند، مي توانيد براي افزايش مخاطبان و درآمد خود، محل فعاليت خود را از مشهد به شيراز تغيير دهيد.

بررسي ترافيکي که از طريق کليک بر روي لينک پروفايل بدست آمده است!

يکي از قابليت هاي بسيار عالي يوتيوب که کمک زيادي به بازاريابي کسب وکارهاي اينترنتي مي کند، قابليت درج لينک در پروفايل است! با استفاده از اين قابليت به راحتي مي توانيد ترافيک قابل توجهي را به سايت خود منتقل کنيد و ويدئو مارکتينگ بسيار موفقي داشته باشيد؛ مثلاً فرض کنيد در يوتيوب ويدئو مارکتينگ موفقي را با توليد ويدئوهاي ارزشمند داشته ايد و اکنون ۱۰۰,۰۰۰ دنبال کننده داريد! چنانچه روزانه تنها ۱,۰۰۰ نفر از آن ها از طريق لينک پروفايل وارد سايت شما شوند و بتوانيد تنها ۱۰ نفر را راضي به خريد محصولات خود کنيد هر ماه بيش از ۳۰۰ خريد انجام مي شود که در کنار فروش اصلي، درآمد بسيار خوبي را نصيب شما مي کند.   گوگل آناليتيکس به شما کمک مي کند تا بتوانيد ترافيکي که از طريق يوتيوب به سايت شما هدايت مي شوند را آناليز کنيد. لينک پروفايل هم شامل آن مي شود که مي توانيد متوجه شويد که کدام يک از بخش هايي که لينک خود را در آن درج کرده ايد، ترافيک بهتري براي شما ايجاد مي کنند. البته اين اطلاعات به کمک لينک هاي UTM انجام مي شود؛ يعني شما به کمک سرويس گوگل آناليتيکس سايت خود، لينک هاي UTM ايجاد مي کنيد و آن را در صفحات مربوط به ويدئوهاي خود در يوتيوب قرار مي دهد! اکنون به راحتي مي توانيد صفحاتي که کاربران از طريق آن وارد سايت شما مي شوند را شناسايي کنيد و بر روي صفحاتي که بيشترين ورودي را براي شما ايجاد کرده اند، بيشتر تمرکز کنيد. مثلاً در تصوير زير ما به جاي استفاده از لينک معمولي سايت، از لينک UTM که به کمک گوگل آناليتيکس مربوط به سايت ايجاد شده است استفاده کرده ايم:   پارامترهاي مهم لينک UTM به ۴ دسته تقسيم مي شوند: utm_source=youtube.com: اين دسته به گوگل آناليتيکس نشان مي دهد که ترافيک دريافتي از طريق يوتيوب ارجاع داده شده است. utm_medium=referral: اين دسته به گوگل آناليتيکس نشان مي دهد که اين لينک، لينکي است که در سايت هاي ديگر قرار داده شده و کاربران از طريق آن سايت ها به سايت شما هدايت شده اند. utm_campaign=website: اين دسته مربوط به نمايش نام کمپين شما است! مثلاً چنانچه مي خواهيد ترافيک هاي دريافتي از يوتيوب را آناليز کنيد، به جاي website مي توانيد کلمه Youtube را درج کنيد. utm_content=profile+link: اين دسته به گوگل آناليتيکس مي گويد که ترافيک بدست آمده از طريق لينک هاي پروفايل است! مثلاً چنانچه بخواهيد ترافيک دريافتي از لينک پروفايل يوتيوب خود را آناليز کنيد ، مي توانيد از اين دسته استفاده کنيد.

ميزان ترافيک دريافتي سايت از طريق هر ويدئو در يوتيوب

يکي ديگر از اصول آناليز ويدئو مارکتينگ اين است که بتوانيد ميزان ترافيک دريافتي سايت از هر ويدئو را آناليز کنيد! زيرا برخي ويدئوها در يوتيوب ترافيک بسيار بالايي را براي شما جذب مي کنند و دليل آن، محتواي جذاب و تعامل بيشتر کاربران با شما است ولی برخي ويدئوها ترافيک بسيار کمي به سايت شما هدايت مي کنند؛ با شناسايي ويدئوهاي پرطرفدار که ترافيک بيشتري به سايت شما ارجاع مي دهند، مي توانيد بر روي آن دسته از ويدئوها که کاربران علاقه بيشتري به آن دارند تمرکز کنيد و ترافيک سايت خود را در حد مطلوبي افزايش دهيد.   براي آن که بدانيد هر ويدئو چقدر ترافيک به سايت شما ارجاع مي دهد، بايد از لينک هاي UTM استفاده کنيد؛ همان طور که در مورد ۲ گفتيم، کافي است لينک UTM مربوط به سايت خود را ايجاد کنيد و هر جا نياز به درج لينک سايت خود داشتيد، از لينک داراي تگ UTM استفاده کنيد! با اين کار به راحتي مي توانيد به آناليز ميزان ترافيک ورودي سايت از طريق کانال يوتيوب خود بپردازيد. يک نکته! با درنظر گرفتن اين که لينک UTM کمي طولاني است، مي توانيد از سرويس هاي کوتاه کننده لينک استفاده کنيد. يکي از سرويس هاي خدمات دهنده در زمان کوتاه کردن لينک، سايت Bit.ly است که به کمک آن مي توانيد لينک بلند UTMدار خود را به لينکي کوتاه تبديل کنيد و در دسترس کاربران قرار دهيد.       يک پيشنهاد! با درنظر گرفتن اين که بدون عضويت در اين سرويس نمي توانيد به آناليز تعداد کليک هاي صورت گرفته بر روي لينک دسترسي داشته باشيد، پيشنهاد مي کنم از اکانت رايگان اين سايت استفاده کنيد؛ اکانت رايگان اين سايت به شما اجازه مي دهد تا بتوانيد ماهانه ۱,۰۰۰ لينک را به صورت کاملاً رايگان کوتاه کرده و در کانال يوتيوب خود استفاده کنيد. همچنين با عضويت در اين سايت مي توانيد لينک کوتاه شده را شخصي سازي کنيد و از کلمات دلخواه خود براي توليد لينک کوتاه استفاده کنيد! البته مهم ترين قابليت اين سيستم آناليز آن است که اين سرويس از طريق گوگل آناليتيکس انجام مي شود ولی باز هم آناليز سايت Bit.yl کمک بسيار زيادي به کسب وکارتان مي کند. اکنون که لينک UTMدار خود را کوتاه کرده ايد، کافي است در بخش توضيحات ويدئوها يا حتي لينک پروفايل، از لينک کوتاه استفاده کنيد تا علاوه بر زيباتر شدن لينک، به افزايش نرخ تبديل آن هم کمک کنيد.

استفاده از لينک کوتاه دو مزيت عالي براي کسب وکارتان دارد:

الف) اولين مزيت اين است که لينک هاي کوتاه نظر کاربران بيشتري را به خود جلب مي کند و تعداد کليک آن افزايش پيدا مي کند. ولی چنانچه از لينک بلند استفاده کنيد، کاربران نسبت به آن بي توجه هستند و نرخ کليک لينک قرار گرفته تا حد بسيار زيادي کاهش پيدا مي کند. دليل آن هم کاملاً واضح است؛ لينک هاي کوتاه نسبت به لينک هاي کامل UTM بسيار کوتاه تر هستند و چنانچه اين لينک ها غيرقابل کليک باشند، کاربران در بيشتر مواقع روي آن کليک نمي کنند ولی چنانچه همين لينک کوتاه باشد، کاربران به راحتي به آن لينک هدايت مي شوند. ب) دومين مزيت لينک هاي کوتاه اين است که حتي چنانچه کاربران نتوانند به صورت مستقيم بر روي لينک درج شده کليک کنند، با کپي آن در مرورگر خود به راحتي مي توانند وارد سايت شما شوند! اين کار در آناليز دقيق تر گوگل آناليتيکس تاثير بسيار زيادي دارد و به راحتي مي توانيد تمام منابعي که کاربران از طريق آن روي لينک شما کليک کرده اند را شناسايي کنيد. بنابراين هميشه سعي کنيد از لينک هاي کوتاه استفاده کنيد تا بتوانيد علاوه بر آناليز لينک هاي کوتاه و کليک کاربران بر روي آن، بتوانيد از آناليزهاي دقيق گوگل آناليتيکس هم استفاده کنيد.

بررسي ترافيک کلي کانال يوتيوب به کمک گوگل آناليتيکس

يکي ديگر از مزيت هاي اتصال يوتيوب به گوگل آناليتيکس اين است که مي توانيد به گزارش ها ترافيک کلي کانال يوتيوب خود دسترسي داشته باشيد! اين مسئله به اين معني است که به راحتي مي توانيد متوجه شويد که در ماه چقدر بازديد و بازديدکننده داشته ايد تا بتوانيد رشد کانال خود را نسبت به ماه ها يا سال هاي پيش بسنجيد. بنابراين از آن که اتصال يوتيوب به گوگل آناليتيکس را انجام دايد و از لينک هاي UTM استفاده کرديد، کافي است تا محتواي جذاب و ارزشمند براي کاربران توليد کنيد و ترافيک کانال يوتيوب خود را آناليز کنيد. براي افرادي که به کسب درآمد از يوتيوب فکر مي کنند يا از ويدئو مارکتينگ به کمک يوتيوب براي افزايش فروش کسب وکارشان استفاده مي کنند، آناليز ترافيک يوتيوب اهميت زيادي دارد تا بتوانند استراتژي خود را مطابق تغييرات و ميزان رشد ترافيک تدوين کنند.   براي دسترسي به ترافيک کلي کانال خود کافي است وارد Acquisition > All Traffic > Source / Medium report شويد و ترافيک کانال خود را ببينيد. با استفاده از منوي Secondary Dimension در اين بخش، مي توانيد اطلاعات ديگري را هم مشاهده کنيد؛ مثلاً با کليک بر روي Ad Content مي توانيد ترافيک ورودي از کانال ها يا سايت هاي ديگر را هم ببينيد:   با اين کار به راحتي مي توانيد ارزشمندترين لينک هاي خود را پيدا کنيد و بر روي آن ها تمرکز بيشتري داشته باشيد. براي مثال تصوير زير را مشاهده کنيد:   در اين تصوير مشخص است که دو نفر از کاربران از طريق لينک موجود در حاشيه يک ويدئو (مانند کارت يوتيوب)، يک نفر از طريق کليک بر روي لينک پروفايل، يک نفر از طريق کليک بر روي لينک موجود در توضيحات ويدئو و يک نفر از طريق تايپ لينک موجود در توضيات ويدئو در مرورگر وارد سايت شده اند! مورد آخر تنها در صورتي که از لينک کوتاه استفاده کرده باشيد، در اختيار شما قرار مي گيرد که البته اهميت زيادي هم دارد. البته اين بخش اطلاعات بسيار مهم ديگري را هم در اختيار شما قرار مي دهد که مهم ترين آن نرخ کليک، تعداد کليک، ميزان فروش، هدايت کاربران و… است! تمام اين اطلاعات براي کسب وکارهاي مختلف اهميت زيادي دارند و در گزارش هاي مربوط به آناليز ويدئو مارکتينگ بايد مورد توجه قرار بگيرند. با استفاده از تگ utm_content در لينک UTM، مي توانيد ميزان ترافيک دريافتي از هر ويدئو را شناسايي کنيد که اين کار براي با انتخاب يک نام براي ويدئوي خود امکان پذير است. بنابراين اتصال يوتيوب به گوگل آناليتيکس اطلاعات بسيار ارزشمندي از کانال يوتيوب را در اختيار شما قرار مي دهد و به راحتي مي توانيد ترافيک کانال خود را اندازه گيري و تحليل کنيد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *