بياييد با هم رو راست باشيم. خيلي از ما روياي راه اندازي کسب و کار اينترنتي و ساختن يک امپراطوري شخصي (هر چند کوچک!) در ذهن خود مي پرورانيم. مخصوصاً وقتي به زندگي افراد موفق نگاه مي کنيم ما هم دوست داريم مثل آن ها در خانه هاي شيک زندگي کنيم و خودروهاي معروف سوار شويم. اما وقتي پاي عمل به ميان مي آيد کمتر کسي حاضر است براي رسيدن به روياهايش کمي ريسک کند و هزينه اش را بپردازد. آن وقت براي توجيه کار خودمان دنيايي از بهانه هاي مختلف رديف مي کنيم، بهانه هايي مثل:
  • توي اين اوضاع خراب بازار هيچ کاري نميشه کرد!
  • اصلاً بايد برم خارج، ايران جاي کارآفريني نيست!!!
  • به اندازه کافي سرمايه و پول ندارم!
  • هيچ تخصص خاصي ندارم!
  • بلد نيستم سايت بسازم!
  • نميدونم چطور مشتري پيدا کنم؟
و… آيا مي دانيد در همين شرايط بيش از ۳۰ هزار کسب وکار اينترنتي در کشور وجود دارد؟ فقط در سال گذشته بيش از ۶۰۰ کسب وکار اينترنتي در کشور ثبت شده؛ چرا شما جزء يکي از آن ها نباشيد؟ به جرات مي توان گفت با وجود اينترنت، راه اندازي يک کسب وکار در طول تاريخ هيچ گاه تا به اين اندازه ساده نبوده است (هر چند پول ساختن از آن به اندازۀ راه اندازيش ساده نيست!) ولی با اين حال کسب وکارهاي بسياري وجود دارند که شما بدون داشتن سرمايه يا حتي تخصص (!) مي توانيد از آن ها درآمدهاي بسيار خوبي کسب کنيد. پس وقت آن است که بهانه ها را کنار بگذاريد و تا پايان با ما همراه شويد تا هر آنچه که براي راه اندازي کسب وکار آنلاين نياز داريد را به شما بگوييم. اما قبل از آن بهتر است ببينيم که اصلاً به چه نوع بيزنس هايي، کسب وکار اينترنتي مي گويند.

کسب و کار اينترنتي چيست

  به طور کلي، هر گونه فعاليت تجاري در بستر اينترنت را مي توان يک کسب وکار اينترنتي خطاب کرد. براي درآمدزايي در اينترنت روش هاي بسياري وجود دارد؛ از راه اندازي يک فروشگاه آنلاين گرفته تا ساختن يک پيج اينستاگرامي با ماهيت تفريح و سرگرمي براي جذب تبليغات. البته شما نبايد همينطور بي گدار به آب بزنيد و با تقليد کورکورانه از ديگران (مخصوصاً ديجي کالا) اقدام به تاسيس سايت يا ساختن يک پيج در اينستاگرام کنيد. موفقيت در کسب وکار اينترنتي اصول خودش را دارد که چنانچه آن ها را خوب ياد بگيريد، مسير موفقيت براي شما بسيار هموار مي شود. اگر هم بخواهيد با آزمون خطا پيش برويد ( که اصلاً ما پيشنهاد نمي کنيم!) بايد هزينه هاي گزافي را به خاطر ندانستن اين اصول بپردازيد. خب، حالا با هم مي خواهيم در ۵ قدم به شما بگوييم براي ايجاد کسب وکاري اينترنتي خود بايد چه کاري انجام دهيد.

شما که هستيد و چرا مي خواهيد يک کسب وکار بياندازيد

اول از همه بايد بدانيد تکليف تان را با خودتان مشخص کنيد. آيا صرفاً هدف شما از راه اندازي کسب وکار اينترنتي کسب درآمد است؟ يا اينکه اهداف بزرگتري را نيز همراه با کسب سود مدنظر داريد؟ چرا مي خواهيد اين کار انجام دهيد؟ واقعيت اين است که راه اندازي کسب و کار اينترنتي خيلي کار پيچيده اي نيست؛ ولی آدم خودش را مي خواهد، کسي که در سختي ها جا نزند و همچنان به مسيرش ادامه دهد به همين دليل شناسايي نقاط قوت و توانايي هايتان در اين مسير کمک بسياري به شما مي کند. شما براي راه اندازي هر نوع کسب وکاري بايد به اين دو سوال جواب بدهيد.
  • شما در چه کارهايي تخصص يا مهارت داريد؟
  • مردم براي کدام مهارت شما حاضرند پول بپردازند؟
البته براي ساختن کسب وکار اينترنتي حتماً لازم نيست در يک زمينه خاص تخصص داشته باشيد هر چند داشتن تخصص ( خصوصاً مهارت هاي مرتبط مثل فتوشاپ، توليد محتوا و …) به شما کمک شاياني خواهد کرد.

بازار خود را پيدا کرده و سپس سراغ توليد محصول برويد

يکي از اشتباهات عجيب و در عين حال رايجي که صاحبان کسب وکار (خصوصاً در ايران) مرتکب مي شوند اين است قبل از اينکه بازاري را براي محصول خود پيدا کنند آغاز به توليد آن مي کنند. اما وقتي مي بينند مردم علاقه چنداني به محصول آن ها ندارد از خراب بودن بازار گلايه مي کنند! براي اينکه شانس موفقيت خود را افزايش دهيد، پيشنهاد مي کنم اول بازار محصول يا خدمات خود را پيدا کرده و سپس به توليد آن بپردازيد. براي اين کار کافيست يک مشکل (يا همان نياز) را پيدا کنيد و به دنبال افرادي باشيد که حاضرند براي رفع آن نياز به شما پول بپردازند. چنانچه داستان شکل گيري مايکروسافت را خوانده باشيد متوجه مي شويد اين دقيقاً همان کاريست که بيل گيتس انجام داد. حالا شايد بپرسيد از کجا اين افراد را پيدا کنم و چطور به تنهايي تحقيقات بازار را انجام دهم؟ جواب ساده است: اينترنت !!!
  • تالارهاي گفتگو: مي توانيد در تالارهاي گفتگو اينترنتي چرخي بزنيد و ببينيد مردم چه سوالاتي در حوزۀ فعاليت شما دارند و مشکل شان چيست؟ و چرا مي خواهند آن را حل کنند؟
  • پيدا کردن کلمات کليدي: با استفاده از ابزارهايي مثل گوگل ترندز و کيورد پلنر مي توانيد بفهميد مردم چقدر موضوعات مرتبط با کسب وکار شما را در اينترنت جستجو مي کند و به دنبال چه اطلاعاتي هستند؟
مثلاً چنانچه قصد راه اندازي يک فروشگاه اينترنتي عسل را داريد کافيست عبارت «خريد عسل» را در اين ابزارها جستجو کنيد تا ببينيد هر ماه چند به دنبال اين محصول مي گردند. اين افراد همان مشتريان بالقوه شما هستند.
  • تحليل رقباي احتمالي: با يک جستجوي ساده در گوگل مي توانيد رقباي آينده خود را پيدا کنيد. شما بايد ببينيد آن ها براي رفع نياز مشتريان چه کردند و شما چطور مي توانيد شما اين کار را بهتر از آن ها انجام دهيد. آيا راه حل شما سريع تر، ارزان تر و يا موثرتر از رقبايتان است يا خير؟
حالا با کمک اين اطلاعاتي مي توانيد براي يک بازار بالقوه و موجود محصولي مناسب را توليد کنيد.

پايگاه اصلي کسب وکار خود را بسازيد

  وقت آن است که اصلي ترين پايگاه کسب وکار اينترنتي خود را بنا کنيد. اين پايگاه چيزي نيست جزء يک سايت! تمام پايگاه هاي ديگر مثل اکانت هاي مختلف شما در شبکه هاي اجتماعي حکم قمر را براي سايت دارند. خصوصاً در ايران اصلاً عاقلانه نيست که پايگاه اصلي خود روي شبکه هاي اجتماعي قرار دهيد. ممکن است به هر دليلي دسترسي به آن شبکه اجتماعي مسدود شود و يا اينکه خود شما  ناخواسته کاري کنيد (مثل عدم رعايت کپي رايت) که باعث بسته شدن اکانت تان شود. براي راه اندازي يک سايت ابتدا بايد هاست و دامنه تهيه کنيد. حالا شايد بپرسيد هاست يعني چه و يا دامنه به چه دردي مي خورد؟ الان خدمتتان عرض مي کنم.

دامنه چيست؟

دامنه  (Domain)در واقع همان آدرس سايت شماست. آدرسي که بايد براي دسترسي به سايت تان آن را در مرورگر خود وارد کنيد. با يک جستجوي ساده در گوگل مي توانيد شرکت هاي ارائه دهنده خدمات ثبت دامنه را پيدا کنيد و به صورت آنلاين يک دامنه اختصاصي براي راه اندازي کسب وکار اينترنتي ثبت کنيد.

هاست چيست؟

هاست  (Host)يک فضا براي ذخيره سازي اطلاعات سايت در وب است. اين فضا که در اصل بخشي از يک کامپيوتر بزرگتر به نام سرور بوده و به صورت ۲۴ ساعته به شبکۀ اينترنت متصل است. براي اينکه سايت شما در هر ساعتي از شبانه روز در دسترس مخاطبان باشد لازم است مناسب ترين و بهترين هاست را تهيه کنيد و سايت خود را روي آن آپلود کنيد. حالا شايد بگوييد چطور به تنهايي يک سايت بسازم؟ نگران نباشيد لازم همه کارها خودتان انجام دهيد. براي مثال با استفاده از سايت ساز پرتال مي توانيد بدون دانش فني و با کمترين هزينه صاحب يک سايت اختصاصي شويد. راه ديگر براي راه اندازي يک سايت استفاده سرويس هايي مثل وردپرس، جوملا است. البته براي استفاده از اين سرويس ها بايد کمي دانش فني خود را ارتقاء دهيد.

کاربران را به سمت پايگاه هاي خود بکشانيد

  به نظر مي رسد مراحل اوليه راه‎اندازي کسب‎وکار اينترنتي پشت سر گذاشته‎ايد و حالا همه چيز براي ورود کاربران به سايت شما حاضر است. در اين مرحله بايد تا مي توانيد به صورت هدفمند ترافيک ورودي سايت خود را بالا ببريد. براي افزايش ترافيک راه هاي مختلفي وجود دارد:

توليد محتواي کاربردي

شما با توليد محتواي مورد نياز مشتريان مي توانيد با به صورت رايگان از گوگل ورودي دريافت کنيد. براي اين کار ابتدا بايد بدانيد مشتريان چه سوالاتي راجع به کسب وکار شما دارند و به دنبال چه اطلاعاتي مي گردند؟

سئو سايت

سئو SEO به معناي بهينه سازي سايت براي موتورهاي جستجو است. فرآيند سئو اصول و قواعدي دارد که چنانچه آن ها را رعايت کنيد در صدر نتايج گوگل قرار خواهيد گرفت. مطمئناً چنانچه سايت شما در کلمات کليدي مرتبط با کسب وکارتان در صفحۀ اول نتايج قرار بگيرد ترافيک روزانه زيادي روانه جذب خواهيد کرد. البته آموزش سئو هرچند در سطح مقدماتي را حتماً به شما توصيه مي کنيم.

تبليغات در گوگل

هر چند که فعاليت هاي سئو و توليد محتوا براي هر سايتي لازم و ضروري هستند ولی اين کارها زمان بر هستند و در طولاني مدت جواب مي دهند. پس چنانچه مي خواهيد يک شبه راه صد ساله طي کنيد و به صفحۀ اول گوگل برسيد چاره اي نداريد جزء اينکه از تبليغات در گوگل ( گوگل ادز) استفاده کنيد. استفاده از گوگل ادز مزاياي بسياري دارد. در اين مدل تبليغ شما تنها وقتي پول پرداخت مي کنيد که کاربران روي تبليغ شما کليک کرده و وارد سايت شما شده باشند. اين يعني يک تبليغ هدفمند! براي استفاده از تبليغات در گوگل بايد يک اکانت گوگل ادز داشته باشيد و آن را شارژ کنيد. با نهایت تاسف به دليل تحريم هاي بين المللي کاربران ايراني قادر نيستند اين کار انجام دهند. (آژانس هاي بازاريابي ديجيتال مثل نوين مي توانند خدمات شارژ اکانت و مديريت کميپن تبليغاتي در گوگل را ارائه مي دهند.)

تبليغات در شبکه هاي اجتماعي

طبق نظرسنجي سايت هاب اسپات در سال ۲۰۱۹ بيش از ۶۰ درصد مشتريان برندها گفتند براي اولين بار از طريق شبکه هاي اجتماعي متوجه حضور آن برند شدند. همين اين موضوع نشان مي دهد حضور در شبکه هاي اجتماعي و تبليغات در آن تا چه اندازه مي تواند در جذب ترافيک سايت و افزايش فروش موثر باشد. البته بيشتر مشتريان وقتي براي اولين بار وارد يک سايت مي شوند از آن خريد نمي کنند به همين  دليل، شما براي اينکه بايد بتوانيد اين افراد دوباره به سايت خود برگردانيد. پس بهتر است بايد با ارائه يک پيشنهاد جذاب کاري کنيد تا کاربران اطلاعات تماس (مثل ايميل يا شمارۀ همراه) خود را در اختيار شما بگذارند.

هدف گيري مجدد مشتريان و وفاداري سازي

خب حالا براي اينکه بتوانيد مشتريان وفاداري داشته باشيد بايد هميشه کاري کنيد که آن‎ها از خريد محصول يا استفاده از خدمات شما احساس خوبي داشته باشند. تکنيک هاي زيادي براي وفادارسازي مشتريان و هدف گيري مجدد آن‎ها وجود دارد. يکي از آن ها ايجاد باشگاه مشتريان است. شما مي توانيد با ارائه امتيازاتي به اعضاي اين باشگاه مثل کد تخفيف اختصاصي کاري کنيد تا اين افراد دوباره از شما خريد کنند يا اينکه دوستان خود را به استفاده از محصول شما ترغيب کنند. ارسال هداياي ماهانه و گزيده مطالب نيز يکي از بهترين روش ها براي هدف گيري مجدد مشتريان است.

در پايان…

همانطور که ديديد راه اندازي کسب وکار اينترنتي کار خيلي پيچيده اي نيست با اين راه و چاه خودش را دارد که چنانچه آن ها را بياموزيد با سرعت بيشتري مسير موفقيت قدم برمي داريد. مطلبي که خوانديد تنها گزيدۀ کوتاهي از کتاب راه اندازي مطمئن کسب وکار اينترنتي آکادمي نوين بود. پيشنهاد مي کنم چنانچه واقعاً قصد داريد در سال جديد روياي خود را به واقعيت تبديل کنيد قبل از هر چيز اين کتاب ارزشمند را مطالعه کنيد.  

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *