اينستاگرام بهترين شبکه اجتماعي در ايران است که سبب شده تا بسياري از کسب وکارها بازاريابي خدمت يا محصولات خود را با استفاده از آن انجام دهند. بازاريابي اينستاگرام يکي از فاکتورهاي بسيار مهم در استراتژي کسب وکارها است و براي آن هزينه زيادي مي کنند؛ در اصل کسب وکارها از مخاطب اينستاگرام براي افزايش فروش خود استفاده مي کنند. کسب وکارهاي اينترنتي نسبت به کسب وکارهاي ديگر اهميت بيشتري به بازاريابي اينستاگرام مي دهند و دليل آن وجود مخاطبان هدف بسيار خوب در اين شبکه اجتماعي است. چنانچه مديريت يک کسب وکار اينترنتي را برعهده داريد و مي خواهيد براي فروش محصولات يا خدمات از بازاريابي اينستاگرام استفاده کنيد، بايد تحليل و آناليز آن را هم در نظر بگيريد! در اصل شما بايد بدانيد چقدر در بازاريابي اينستاگرام خود موفق بوده ايد و اين ابزار چقدر توانسته در افزايش فروش شما تاثير داشته باشد. در اين مقاله قصد داريم به آموزش آناليز بازاريابي اينستاگرام بپردازيم و ۴ فاکتور مهم که براي آناليز اينستاگرام نياز داريد را بررسي کنيم. چنانچه آماده هستيد، در ادامه ما را همراه کنيد!
  1. آناليز نرخ تبديل براي شناسايي مرحله ريزش کاربران

نرخ تبديل مهم ترين فاکتور در آناليز بازاريابي اينستاگرام به شمار مي آيد؛ در اصل شما بايد بدانيد چقدر در تبديل کاربران اينستاگرام به کاربران سايت موفق بوده ايد و سپس نرخ تبديل کاربران سايت به مشتري کسب وکارتان را شناسايي کنيد. برخي از کسب وکارها اين دو مرحله را به يک مرحله تبديل مي کنند؛ در اصل اين کسب وکارها نرخ تبديل کاربران اينستاگرام به مشتريان کسب وکار را آناليز مي کنند که در هر صورت هر چقدر اين نرخ تبديل بيشتر باشد، ميزان فروش شما هم بيشتر خواهد بود. هنگامي که کاربران از صفحه اينستاگرام وارد سايت شما مي شوند، شانس شما در تبديل آن ها به مشتريان بسيار زياد است. در اصل هنگامي که کاربران وارد سايت مي شوند، قصد خريد دارند و تصميم براي خريد آن ها از سايت کاملاً به سايت بستگي دارد. چنانچه در سايت شما فرآيند خريد ساده باشد و کاربران به راحتي بتوانند خريد خود را انجام دهند، ميزان فروش شما هم افزايش پيدا مي کند. تجربه نشان داده است که بسياري از کاربران قصد دارند از طريق اينستاگرام خريد خود را انجام دهند؛ به همين دليل در بخش کامنت ها يا دايرکت از شما سوالاتي مي پرسند و مي خواهند در مورد نحوه خريد محصول يا خدمات شما بيشتر بدانند. اين کاربران هم يکي از مهم ترين مخاطباني هستند که احتمال خريد آن ها از کسب وکارتان زياد است و با پاسخ کامل به سوالات آن ها مي توانيد محصول يا خدمات خود را به آن ها بفروشيد. مثلاً فرض کنيد در اينستاگرام کيف هاي دستي مي فروشيد که اين کار به صورت مستقيم از بازاريابي اينستاگرام انجام مي شود. فرض مطابق آناليز بازاريابي اينستاگرام تقريباً از هر ۱۸۰ پيام دايرکت؛ ۷۵ خريد از شما انجام مي شود و اکنون مي خواهيد ميزان فروش خود را افزايش دهيد. براي اين کار بايد يک خياط ديگر براي توليد کيف استخدام کنيد که هزينه هايي هم در پي دارد؛ در اين صورت بايد به جاي ۷۵ عدد فروش، بايد بيش از ۱۰۰ فروش داشته باشيد تا بتوانيد هزينه هاي خياط خود را تامين کنيد.

براي افزايش فروش کسب وکار خود از طريق بازاريابي اينستاگرام چه چيزي نياز داريد؟

در مثال قبل آن کسب وکار بايد راهي براي افزايش فروش خود پيدا کند؛ چندين راه کار پيش روي اين کسب وکار قرار دارد:
  • محتواي بيشتري توليد کرده و کاربران را ترغيب به خريد محصولات کند.
  • تعداد دنبال کنندگان و فالوورهاي صفحه کسب وکار خود را افزايش دهد.
  • مسابقه اينستاگرام راه اندازي کند و از اين راه فروش خود را افزايش دهد.
  • يا راه کار ديگري را انتخاب کند!
براي آن که بتواند بهترين راه را انتخاب کند و بازدهي خوبي بگيرد، بايد آناليز بازاريابي اينستاگرام را انجام دهد. قيف فروش ابزاري است که به شما کمک مي کند تا بتوانيد مراحل ريزش کاربران خود را شناسايي کنيد. Saw (Reach): در اين بخش تعداد کاربراني که صفحه پروفايل شما را ديده اند، مشاهده مي شود. معمولاً تعداد اين بخش زياد است؛ چنانچه کاربران در اين بخش با صفحه شما تعاملي داشته باشند، وارد مرحله بعدي قيف شما مي شوند ولی چنانچه کاربران با صفحه شما تعاملي نداشته باشند، از قيف بازاريابي اينستاگرام شما حذف مي شوند. توجه داشته باشيد که اين بخش مربوط به تعداد کاربران پروفايل شما (نه تعداد بازديد پروفايل) است که با عنوان Reach در بخش آناليز اينستاگرام به چشم مي خورد. Started Following: تعدادي از کاربران بخش قبلي صفحه شما را فالو کرده اند؛ اين مسئله به اين معني است که کاربران وارد بخش دوم قيف بازاريابي شما شده اند و برخي از کاربران اين بخش هم وارد بخش بعدي قيف بازاريابي اينستاگرام شما مي شوند. Contact: برخي از کاربراني که وارد بخش قبلي شده اند، به شما دايرکت مي دهند و سوالاتي از شما مي پرسند. البته ممکن است اين سوالات از طريق ابزارهاي پشتيباني سايت (مانند پشتيباني آنلاين از طريق چت) پرسيده شود که باز هم در همين دسته قرار مي گيرند. چنانچه کاربر در اين مرحله به پاسخ سوالات خود برسد و به آن محصول نياز داشته باشد، محصولات يا خدمات شما را خريداري مي کند که جزء کاربران بخش بعدي قيف بازاريابي اينستاگرام شما مي شود. Purchased: اين مرحله، مرحله نهايي است که نسبت به مرحله اول (Saw) تعداد بسيار کمتري از کاربران را شامل مي شود! بنابراين بايد سعي کنيد تعداد کاربران بيشتر جذب کنيد تا اين مرحله از قيف بازاريابي اينستاگرام شما هم بيشتر شود. هر چقدر تعداد کاربران بيشتر باشد، با وجود آن که کاربران مرحله آخر قيف بازاريابي اينستاگرام بسيار کمتر هستند، ولی باز هم فروش شما بيشتر است و اين مسئله در استراتژي اينستاگرام تاثير زيادي دارد. قيف بازاريابي اينستاگرام به شما کمک مي کند تا بدانيد در چه مرحله اي از قيف، کاربران ريزش زيادي داشته اند و اين مسئله به شما کمک مي کند تا بتوانيد استراتژي خوبي براي اينستاگرام خود بچينيد. بخش قبلي يادتان است؟ چندين راه کار براي افزايش فروش کسب وکار فروش کيف به شما گفتيم و مطابق آناليز قيف بازاريابي اينستاگرام شما به راحتي مي توانيد راه حل مناسب را پيدا کنيد؛ ممکن است يک راه حل براي شما مناسب باشد يا استفاده از چندين راه کار به صورت ترکيبي به شما کمک کند. قيف بازاريابي اينستاگرام را مي توانيد به صورت دستي تنظيم کرده يا از ابزارهاي مختلف استفاده کنيد. در هر صورت بايد داده ها و گزارش هاي صفحه اينستاگرام خود را داشته باشيد. براي دسترسي به اين اطلاعات (به خصوص مرحله اول تا سوم قيف) مي توانيد از تحليل صفحات اينستاگرام (ابزار Instagram insights) استفاده کنيد.

يک مثال براي قيف بازاريابي اينستاگرام

شايد درک مفاهيم قبل کمي برايتان مشکل باشد، اشکالي ندارد! در اين بخش مي خواهيم يک مثال عملي از قيف بازاريابي اينستاگرام را برايتان مطرح کنيم تا راحت تر بتوانيد اين موضوع را درک کنيد. در يک کسب وکار که قصد آناليز بازاريابي اينستاگرام خود را دارد، از قيف بازاريابي استفاده شده است. در اين قيف بازاريابي ۵۰۰۰ نفر (بازديدکننده) از صفحه اينستاگرام آن کسب وکار بازديد کرده اند که از اين تعداد فقط ۱۰۰ نفر آن صفحه را دنبال مي کنند. از ميان اين ۱۰۰ نفر هم تنها ۱۰ نفر از طريق دايرکت به آن صفحه پيام داده اند و سوالاتي پرسيده اند؛ اين سوالات در مورد آن محصول يا نحوه خريد بوده است. آن کسب وکار هم با پاسخ دادن به سوالات اين ۱۰ نفر، تنها توانسته ۶ نفر را ترغيب به خريد محصول کند. در بخش conversions بايد درصد تبديل خود را وارد کنيد؛ هر چقدر درصد بخش ها بيشتر باشد، نرخ تبديل شما هم بيشتر است و کمک بيشتري به افزايش فروش شما مي کند. در نهايت کافي است يک قيف بازاريابي کامل از مسيري که کاربران در سايت کسب وکار شما طي مي کنند، تهيه کنيد. مثلاً تصوير زير را مشاهده کنيد:
  1. بررسي ميزان رشد صفحه کسب وکار مطابق اهداف تعيين شده

براي آن که بتوانيد ميزان رشد صفحه کسب وکارتان را مشخص کنيد، ابتدا بايد اهدافي را تعيين کنيد. در اصل چنانچه شما براي کسب وکارتان هدفي نداشته باشيد، هيچ وقت نمي توانيد ميزان رشد آن را اندازه گيري و حتي در صورت اندازه گيري، اين اندازه گيري کمکي به افزايش فروش کسب وکارتان نمي کند. هدف شما مي توانيد افزايش فروش يا افزايش مخاطبان ليست ايميل باشد که اين مورد کاملاً به کسب وکارتان بستگي دارد. بنابراين از تعيين اهداف خود، بايد ميزان رشد صفحه اينستاگرام خود را مشخص کنيد.   براي اين کار يک جدول مانند جدول زير با استفاده از نرم افزارهاي آفيس ايجاد کنيد و در بازه هاي زماني مختلف، ميزان رشد آن را اندازه گيري کنيد:   براي بدست آوردن اين داده ها، ابزار insights در صفحات تجاري به شما کمک مي کنند؛ با ورود به صفحه پروفايل، عددي در بالاي آن به شما نمايش داده مي شود که تعداد بازديد پروفايل در يک هفته است. شما مي توانيد اين عدد را به صورت هفتگي يا ماهانه بررسي کنيد و آن را در جدول ايجاد شده قرار دهيد. همچنين مي توانيد يک خط جديد در زير جدول خود اضافه کنيد و ميزان افزايش فالوورهاي را بنويسيد! اين کار به شما کمک مي کند تا بتوانيد ميزان رشد صفحه خود را اندازه گيري کنيد:   اگر نرخ رشد شما در برخي ماه ها بيشتر است، کافي است به اين فکر کنيد که در آن ماه چه کارهايي انجام داده ايد يا چه محتوايي براي کاربران منتشر کرده ايد؛ همين محتوا را براي ماه هاي جديد منتشر کنيد و چنانچه آناليز شما نشان دهنده اين است که اين محتوا بر روي نرخ رشد تاثيرگذار است، انتشار اين نوع از محتوا را در استراتژي بازاريابي اينستاگرام خود قرار دهيد. در نهايت گزارش آناليز بازاريابي اينستاگرام خود را با درنظر گرفتن اهداف کسب وکارتان بررسي کرده و استراتژي خود را متناسب با آن تدوين کنيد.
  1. بررسي کامنت هاي صفحه اينستاگرام براي شناسايي علايق و ميزان تعامل کاربران با پست ها

يکي از مهم ترين قابليت هاي اينستاگرام، قابليت کامنت گذاشتن کاربران در زير پست هاي کسب وکارتان است! در اصل با استفاده از کامنت هاي صفحه شما به راحتي مي توانيد علايق کاربران را شناسايي کنيد. نقد هاي کاربران در زير کامنت هاي پست تاثير بسيار خوبي بر روي افزايش فروش کسب وکارتان خواهد داشت.   در گذشته کسب وکارها تمرکز زيادي بر روي افزايش لايک پست ها داشتند ولی امروزه لايک ها تاثير زيادي در بازاريابي اينستاگرام ندارند! مثلاً فرض کنيد کسب وکار شما کوله پشتي برندهاي مختلف را به فروش مي رساند و شما مي خواهيد بدانيد کاربران به کدام برندها علاقه بيشتري دارند. براي اين کار پست هاي مختلفي در صفحه خود قرار مي دهيد ولی گاهي تعداد لايک ده پست از صفحه شما تفاوت زيادي با هم ندارند؛ در اين صورت شما واقعاً نمي دانيد که کاربران رنگ آن کوله پشتي را دوست دارند يا برند آن را. به همين دليل شما نمي توانيد استراتژي خوبي براي توليد محتواي مناسب مطابق علايق کاربران داشته باشيد.   قابليت درج کامنت به شما کمک مي کند تا بتوانيد سوالاتي در پست هاي خود از کاربران بپرسيد! مثلاً مي توانيد بپرسيد شما کدام برندها را بيشتر دوست داريد؟ کاربران هم در بخش کامنت ها به شما پاسخ مي دهند و در اين صورت مي توانيد از برند محبوب کاربران خود بيشتر پست منتشر کنيد و ميزان فروش محصولات آن برند را در کسب وکار خود افزايش دهيد. چنانچه محصولات يا خدماتي براي ارائه داريد، مي توانيد در مورد کيفيت يا قيمت آن ها از کاربران سوالات بپرسيد و کاربران از ديدگاه خود نسبت به قيمت يا کيفيت محصولات شما بگويند. چنانچه آن ها از قيمت محصولات شما ناراضي هستند، جشنواره هاي تخفيفي ايجاد کنيد و با تعداد فروش بيشتر محصولات خود، حتي چنانچه تخفيف زيادي بر روي محصولات گذاشته باشيد، سود خوبي در فروش محصولات تجربه کنيد.   با استفاده از ابزار آناليز بازارايابي اينستاگرام (Insights) شما به راحتي مي توانيد ميزان تعامل کاربران را بررسي کنيد؛ چنانچه تعامل کاربران افزايش پيدا کرده است، همين روند را براي آينده هم در پيش بگيريد ولی چنانچه تعامل کاربران کمتر شده است، بايد تغييري در روند توليد محتوا و بازاريابي اينستاگرام خود ايجاد کنيد.
  1. بررسي ترافيک ورودي سايت از طريق بازاريابي اينستاگرام

يکي ديگر از مهم ترين فاکتورهاي ميزان موفقيت بازاريابي اينستاگرام، بررسي ميزان ترافيک ورودي سايت است! در بسياري از کسب وکارها کاربران براي خريد محصول يا خدمات بايد وارد سايت شوند و خريد خود را انجام دهند. بنابراين اطلاع از داده هاي مربوط به ترافيک ورودي سايت کمک زيادي به شما مي کند. حتي جالب است بدانيد هدف برخي از کسب وکار در استفاده از بازاريابي اينستاگرام، افزايش ترافيک سايت است که به کمک آن بايد اطلاعات دقيقي از تعداد کليک کاربران بر روي لينک موجود در پروفايل اينستاگرام خود داشته باشيد. چنانچه از ابزار insights صفحات تجاري اينستاگرام استفاده مي کنيد، اين ابزار تعداد کليک انجام شده بر روي لينک موجود در بيو اينستاگرام را نمايش مي دهد و مي توانيد اين مورد را هم در قيف بازاريابي اينستاگرام خود (بخش اول مقاله) درج کنيد. اگر به اطلاعات دقيق تري نياز داريد، ابزار آناليز اينستاگرام کمک زيادي به شما نمي کند و بايد از ابزار گوگل آناليز استفاده کنيد. در اين ابزار مي توانيد لينک هاي UTM ايجاد کنيد و آن را در بيو پروفايل خود قرار دهيد. چنانچه کاربران بر روي آن کليک کنند، گزارش آن در گوگل آناليز به صورت کامل قابل دسترسي است. براي دسترسي به لينک هاي UTM خود کافي است وارد بخش Acquisition > Campaigns > All Campaigns کليک کنيد.   در اين بخش کافي است وارد قسمت Traffic شويد و ترافيک ورودي از طريق لينک UTM را مشاهده کنيد. در قسمت لينک ها بخشي به نام CTR وجود دارد که همان نرخ کليک است.       يک نکته! توجه داشته باشيد که در اينستاگرام لينک ها همگي به صورت غيرقابل کليک در پست ها قرار مي گيرند و تنها لينکي که کاربران با کليک بر روي آن وارد سايت شما مي شوند، لينک بيو است! بهترين راه اين است که کاربران را به بيو پروفايل خود هدايت کنيد و از آن ها بخواهيد بر روي آن کليک کنند. در اين صورت مي توانيد نرخ تبديل خوبي از لينک هاي UTM خود داشته باشيد.

نتيجه گيري

بازاريابي اينستاگرام يک ابزار بسيار عالي است که به شما کمک مي کند تا بتوانيد محصولات يا خدمات خود را از طريق اينستاگرام به کاربران عرضه کنيد. هنگامي که محصولات خود را به درستي اينستاگرام بازاريابي کنيد، مي توانيد فروش خوبي بدست آورد؛ زيرا در اينستاگرام مخاطبان هدف هر کسب وکاري وجود دارند و به راحتي مي توانيد فروش خوبي را تجربه کنيد. مهم ترين مسئله آناليز بازاريابي اينستاگرام است که با استفاده از آن استراتژي کسب وکار خود را تدوين کنيد! در اين مقاله به آموزش آناليز بازاريابي اينستاگرام پرداختيم و فاکتورهاي مهم آن را بررسي کرديم. اکنون شما بگوييد! براي بازاريابي اينستاگرام خود از چه روش هايي استفاده مي کنيد و چگونه آن را تحليل مي کنيد؟ در بخش نظرات، تجربه هاي خود را با ما و ساير کاربران به اشتراک بگذاريد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *